"Toti traim sub acelasi cer, dar nu toti avem acelasi orizont." Konrad Adenauer

miercuri, 24 februarie 2010

Dragobetele........



Fiul Babei Dochia, Dragobetele este echivalentul Sfantului Valentin si simbolizeaza sarbatoarea dragostei in traditiile romanesti. Sarbatorit pe 24 februarie sau 1 martie, Dragobetele este un obicei romanesc care marcheaza inceputul primaverii. In mediul rural, Dragobetele se sarbatorea prin logodne simbolice si prin jocuri de iubire. In mediul urban aceste traditii sunt inexistente, Dragobetele fiind umbrit de Valentine’s Day, o sarbatoare de imprumut occidental.

Modul de a sarbatori Dragobetele este diferit de la o regiune a tarii la alta: petreceri in aer liber, dansuri, jocuri, discutii in jurul focului, saruturi, logodne simbolice etc. Exista si obiceiul ca fetele mari sa stranga si sa pastreze cu grija apa cu proprietati magice din zapada netopita sau de pe florile de fragi. Un alt obicei este zburatoritul cand fetele tinere coborau in fuga spre sat, fiind urmarite de flacaii indragostiti. Despre toti cei care nu doreau sa sarbatoreasca de Dragobete, se spunea ca vor ramane singuri tot restul anului.

Dragobetele este sarbatoarea bunei dispozitii si a iubirii in grai romanesc!Si chiar daca este mai putin cunoscut decat de acum celebrul Sf.valentin, este o sarbatoare neaosa de care trebuie sa ne bucuram si sa ne mandrim, in acelasi timp.



Va urez sa fiti mai senini azi, sa aveti inimile deschise si sa primiti cu mult drag in sufletele voastre dovezile de iubire ce vi se vor aduce!

Un comentariu:

liv spune: