"Toti traim sub acelasi cer, dar nu toti avem acelasi orizont." Konrad Adenauer

luni, 30 noiembrie 2009

traditii de sfantul andrei


astazi e o zi speciala.e ziua sfantului andrei.si chiar daca pentru multi inseamna doar petreceri, ocazia de a spune la multi ani, de a primi cadouri si de a se simti rasfatat/a, totusi e bine sa ne gandim, fie si pentru o clipa, la insemnatatea spirituala a datei de 30 noiembrie 2009.
Sfântul Andrei este cel care a botezat primii creştini pe teritoriul ţării noastre, fiind considerat patronul spiritual al românilor.Sursele bisericeşti vorbesc despre faptul că Sfântul Andrei a fost răstignit pe o cruce în formă de X cu capul în jos, căreia i s-a spus „Crucea Sfântului Andrei” şi care se regăseşte pe steagul Scoţiei.Legendele spun că în noaptea Sfântului Andrei (29/30 noiembrie) se practică ritualuri cu scopul de a proteja oamenii, animalele şi gospodăriile. Este noaptea în care spiritele negre bântuie locurile pământeşti.
Legendele din Bucovina spun că în noaptea Sfântului Andrei lupii încep să vorbească şi îşi mişcă gâturile înţepenite. Cel ce vrea să audă vorbele lupilor, va muri repede, iar dacă un om este atacat de lupi acesta se va transforma în vârcolac.
Sărbătoarea Sfântului Andrei este prevestitoarea ursitului pentru fetele tinere nemăritate. Se spune că un fir de busuioc aşezat sub pernă face ca în vis să apară imaginea ursitului.De Sfântul Andrei se poate afla prognoza pentru anul următor. Tradiţia spune că se iau 12 cepe care se duc în podul casei şi se lasă acolo până în seara de Crăciun. Fiecărei luni a anului îi corespunde o ceapă. Cepele care s-au stricat semnifică luni ploioase cu grindină, iar cele care au încolţit, luni favorabile pentru recoltă. La fel se face şi cu grâul care este pus la încolţit pentru fiecare membru al familiei. Cel al cărui grâu este frumos şi înalt se spune că va avea un an bun cu bani şi sănătate. Dacă în noaptea Sfântului Andrei este senin şi cald, atunci vom avea o iarnă blândă, dacă este ger, vom avea o iarnă grea.
Sunt multe traditiile legate de aceasta sarbatoare.Noi cei care locuim la oras le-am pierdut undeva pe drum sau poate au ramas undeva ascunse adanc in suflet, dar ne este teama sa le aducem la suprafata...poate vom fi ridiculizati sau luati in ras pentru ca mai continuam sa credem in povesti.parerea mea este ca toate traditiile astea sunt parte din noi si ne fac sa fim ceea ce suntem in prezent.

Un comentariu:

  1. Ha, ha, mi-ai luat-o inainte, aveam de gand sa scriu si eu ceva asemanator legat de Sf. Andrei. Insa bine c-ai facut-o tu, caci asa eu doar citesc si iau totul de-a gata! :P

    RăspundețiȘtergere

liv spune: